راهنمای عملی
کسی که سازمانی را طرح ریزی می کند، این نکات را باید رعایت نماید :
- ببینید که آیا شرکت شما به صورت یک سازمان کوچک یا بزرگ عمل می کند. با توجه به صرفه جویی به مقیاس، دسترسی داشتن به بازارهای جهانی و اهمیت به پیچیدگی و بزرگی سازمان، میزان دیوان سالاری (رعایت نظم و مقررات) را رعایت کنید. در صورت لزوم، مقررات و قوانینی را تدوین و رعایت آنها را الزامی نمایید ؛ بخشنامه ها و دستورالعمل هایی را صادر کنید ؛ کارها را به صورت واحدهای تخصصی درآورید ؛ به هنگام استخدام افراد مساله صلاحیت فنی آنان را رعایت کنید و آنگاه که ایجاب کند سیاست عدم تمرکز را به اجرا درآورید.
- اگر وضع به گونه ای است که سازمان شما باید در برابر تغییرات محیط واکنش های مناسبی نشان دهد، انعطاف پذیر باشد و مساله یافتن یک منبع خاص اهمیت دارد، در آن صورت سازمان را به صورت دوایر خودمختار و ساده درآورید که هر یک از آنها آزادی عمل نسبتا زیادی داشته باشد و به صورت سازمان های کوچک اداره شوند.
- با رشد و بزرگ شدن سازمان، سعی کنید درصد مدیران ارشد و رده بالایی سازمانی را کاهش و درصد نیروهای حمایتی یا ستادی را افزایش دهید. نسبت بالای نیروهای حمایتی الزاما به معنی عدم کارایی نیست، بلکه نشان دهنده ی مطالب زیر است : نیاز سازمان به تقسیم کار، نیاز به داشتن ارتباطات کتبی، وجود اسناد و مدارک و حمایت های فنی یا ستادی.
- برای بالا بردن تعهد کارکنان و افزایش انسجام و یکپارچگی در دیوان سالاری های بزرگ از دو عامل بازار کار داخلی و آمار سازمانی استفاده کنید. فرصت های را به وجود آورید تا بتوانید، در سازمان دست به کارهای جدید و ابتکاری بزنید، شرایطی را به وجود آورید که افراد و اعضای سازمان بتوانند به مقام های بالاتر ارتقا یابند، بکوشید تا در سازمان گروه های همگن به وجود آورید که دارای ارزش ها و نگرش های مشابه باشند.
- در صورت داشتن فرصت و امکانات، سازمان را توسعه دهید. پیشرفت سازمان باعث می شود که برای افراد فرصت ترقی دست دهد که در نتیجه اثربخشی و سودآوری سازمان بالا خواهد رفت. در هر مرحله از توسعه و رشد سازمان، از ساختارها و سیستم های مناسب مدیریت استفاده کنید. مساله نیاز به رشد سازمان را به صورتی دقیق بررسی کنید و سیستم مدیریت خود را به گونه ای تنظیم کنید که بتوانید مسائل مربوط به آن مرحله را حل کرده و با موفقیت به مرحله بعدی گام بگذارید.
منبع:
مبانی تئوری و طراحی سازمان. تالیف؛ ریچارد آل دفت (۱۹۹۸). ترجمه پارسائیان و اعرابی (۱۳۸۶) چاپ چهارم
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.